Amatöörijalkapallo Suomessa

Suomi on erityisen tunnettu jääkiekkomaana, mutta myös jalkapallo on suosittu laji etenkin harrastajapelaajien keskuudessa. Suosiota riittää, vaikka emme olekaan kovin vahvoja kansainvälisillä pelikentillä.

Suomen Palloliitto tukee vahvasti jalkapalloilua, ja viime vuosien ajan jalkapallon suosio harrastuksena onkin ollut todella kovassa nousussa. Lajin harrastajamäärä on kasvanut yli kahdeksalla prosentilla vuosittain aina vuodesta 2016 lähtien. Muutama vuosi sitten pelipassin lunastaneiden harrastajien määrä oli jo 130 956 pelaajaa, ja tähän päälle voimme vielä laskea harrastajat joilla pelipassia ei ole. Palloliitto järjestää aktiivisesti pelejä harrastesarjoissa, ja vuonna 2019 Palloliiton järjestämään Harrasteliigaan kuului lukuisia sarjoja niin miesten, naisten, kuin myös Universal (3 miestä ja 3 naista) -luokissa. Harrasteliigasta onkin tullut todella suosittu, sillä osallistuminen on helpompaa tavoitteellisille pelaajille, jotka eivät kuitenkaan harrasta jalkapalloa ammatikseen.

Harrasteliigaan osallistuminen vaatii seurajoukkueen jäseniltä vähintään harrastepassin tai korttelipassin. Harrasteliigaan on myös mahdollista osallistua kuulumatta jalkapalloseuraan, mikä tekee osallistumisesta helppoa sekä tasavertaista, sillä liiga on avoin kaikille lajista kiinnostuneille. Kaveriporukalla liigaan osallistumiseen ei tarvita pelipassia, mutta pelipassittomia pelaajia ei ole vakuutettu Palloliiton puolesta, vaan pelaajien tulee vakuuttaa itse itsensä. Yhden kauden aikana sama pelaaja on oikeutettu pelaamaan ainoastaan yhdessä joukkueessa, ja jos pelaaja osallistuu muihin Palloliiton tai jalkapallopiirien järjestämiin sarjoihin, ei pelaaja saa pelata harrastesarjan joukkueessa sillä kaudella.

Harrasteseurat Suomessa

Jalkapalloseurat on jaettu Suomessa piireittäin läänien mukaan: Helsinki, Itä-Suomi, Kaakkois-Suomi, Keski-Pohjanmaa, Länsi-Suomi, Pohjois-Suomi, Tampere ja Uusimaa. Jokainen piiri tarjoaa niin nuorten kuin aikuisten harrastetoimintaa ja harrasteseurat toimivat oman piirinsä alaisina. Jo pelkästään Uudenmaan piiriin kuuluu yli 150 seuraa ja yli 1500 joukkuetta. Piirin pelaajiin kuuluu noin 36 000 harrastajaa, ja piirissä pelataan yli 20 000 ottelua yli 30 paikkakunnalla.

Luvut kertovatkin jo paljon lajin suosiosta ja pelaajien aktiivisuudesta. Jokainen seura toimii itsenäisesti, ja ne järjestävät harjoituksia ja pelejä seuran kesken, mutta tarjoavat myös mahdollisuuden osallistua piiriturnauksiin vuosittain. Lisätietoa oman paikkakuntasi piirin toiminnasta ja siihen kuuluvista seuroista, sekä niiden yhteystiedot löydät Palloliiton verkkosivuilta.