Amatöörijalkapallopiirit Suomessa

Suomen amatööripuolen jalkapallotoimintaa edistää ja valvoo Suomen Palloliitto. Amatööri- ja harrasteseuroja Suomesta löytyykin tuhansia, ja seurojen etujen ylläpitämisen ja valvonnan vuoksi seurat on jaettu piireihin lääneittäin. Piirejä Suomessa on yhteensä yhdeksän: Helsingin piiri, Uudenmaan piiri, Keski-Suomen piiri, Tampereen piiri, Pohjois-Suomen piiri, Länsi-Suomen piiri, Kaakkois-Suomen piiri, Keski-Pohjanmaan piiri sekä Vaasan piiri. Piirit toimivat hallinnoivana osapuolena alueellaan, ja kaikki kuntien seurat kuuluvat läänin piiriin. Tässä artikkelissa esittelemme lyhyesti kaksi piiriä eri puolilta Suomea antaaksemme kuvan siitä, kuinka suosittua jalkapallosta on tullut tavoitteellisille harrastepelaajille Suomessa.

Helsingin piiri

Helsingin piiri on kaikista Suomen jalkapallopiireistä vanhin, ja se onkin perustettu jo vuonna 1924. Heti Helsingin piirin perustamisen jälkeen, vain kuusi päivää myöhemmin perustettiin Suomen toinen jalkapallopiiri Vaasan piiri, sekä kolmas piiri, joka on Turun seudulla. Vuonna 2018 Helsingin piiriin oli rekisteröityneenä jopa 121 seuraa ja pelaajia niistä löytyi vuoden 2018 lopulta jopa 19 933. Pelaajamäärä onkin ollut kasvussa jo muutaman viime vuoden ajan.

Keski-Pohjanmaan piiri

Verrataan nyt Suomen toista piiriä Helsingin piiriin. Onko jalkapallon suosio suurempaa pääkaupunkiseudulla? Keski-Pohjanmaan piiri on perustettu vuonna 1945, eli noin 20 vuotta Helsingin piirin jälkeen. Piiriin kuuluu yhteensä 57 jäsenseuraa jopa 29:llä kunnalla, ja vuoden 2017 kaudella piiriin kuului noin 5300 rekisteröitynyttä pelaajaa. Luvut kuulostavat huomattavasti vähäisemmiltä kuin Helsingin piirin, mutta suhtauttaessa luvut piirin asukaslukuun, on jalkapallo yhtä suosittua pohjoisemmassa kuin Etelä-Suomessakin. Keski-Pohjanmaan piiri on myös hyvin aktiivinen peleineen ja tapahtumineen, järjestäen lukuisia kilpailuja ympäri vuoden.

Piirien toiminta

Jokainen Suomen piiri pyrkii toiminnallaan tarjoamaan kaikille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa pelaajan sen hetkisellä tasolla ja eri elämäntilanteissa. Piirit pyrkivät tarjoamaan tasapuolisesti niin kilpailutoimintaa kuin harrastustoimintaan liittyviä urheilupalveluita kysynnän ja tarpeen mukaan. Piirin velvollisuutena on myös toimia sen jäsenistön edunvalvojana. Suomen Palloliiton ja sen piirien arvoihin kuuluvat avoimuus, oikeudenmukaisuus sekä osaaminen ja tasa-arvo. Liitto pyrkii perustamaan toimintansa nopeaan reagointikykyyn muutostilanteissa, sekä syvään alan tarpeiden tuntemukseen. Palveluhenkisyyttä korostetaan ja jalkapallon jatkuvaa kehitystä Suomessa pyritään edistämään vahvan tietotaidon ja osaamisen avulla.