Jalkapallon harrastesarjat Suomessa

Jalkapalloa pelataan niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin hyvin monella eri sarjatasolla. Jalkapallon suurmaissa, kuten vaikkapa Englannissa, Saksassa tai Hollannissa tasoja on useita ja harrastesarjoja sitäkin enemmän. Rekisteröityjä pelaajia on tuhansia. Suomessa harrastajamäärät ovat hieman pienempiä, mutta jalkapallo on silti harrastajamäärältään mitattuna Suomen suosituin urheilulaji. Suomessa on lähes 1000 rekisteröityä seuraa ja niissä yhteensä noin 140 000 pelaajaa. Puhutaan siis varsin mittavasta lajista. Kaikki näistä pelaajista eivät tietenkään pelaa jalkapallon pääsarjassa, tai edes virallisilla alemmilla sarjatasoilla. Monet joukkueet pelaavat harrastesarjoissa, joita kutsutaan myös puulaakisarjoiksi.

Harrastesarjat

Suomessa jalkapallon harrastesarjat jaetaan piireihin. Suurin näistä piireistä on Helsinki ja Uusimaa, joiden alueella asuukin eniten väestöä. Muita piirejä ovat Itä-Suomi, Kaakkois-Suomi, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Länsi-Suomi, Pohjois-Suomi sekä Tampere. Moni saattaa pohtia pelaamisen aloittamista sarjassa. Yleensä luullaan, että se on varsin totista touhua ja ettei itse välttämättä pysy mukana. Sarjoja on kuitenkin hyvin monen eri tasoisia ja jokaiselle kiinnostuneelle löytyy varmasti sopiva sarja, jossa jalkapalloa pääsee pelaamaan. Sarjoja löytyy myös eri ikäluokkien mukaan, eli jos vuosia on kertynyt jo vähän enemmän, kannattaa mennä mukaan johonkin missä pelaa senioreita. Näin ollen et jää jalkoihin ja pelit pysyvät mukavina.

Yleensä harrastesarjoja on sekä miehille että naisille, mutta myös sekajoukkueiden sarjoja löytyy. Joissain harrastesarjoissa pelit pelataan seitsemällä pelaajalla normaalin 11 sijaan. Juuri sekajoukkueissa käytetään yleensä tätä kokoonpanoa, jolloin kentällä tulee olla 3 miestä, 3 naista ja maalivahti. Näitä 7 pelaajalla pelattuja pelejä kutsutaan pienkenttäpeleiksi ja niissä on hieman normaalista muunnellut säännöt. Esimerkiksi normaali paitsio puuttuu kokonaan. Suurin osa harrastesarjojen peleistäkin pelataan kuitenkin normaalilla kentällä 11 pelaajalla, joista 1 siis on maalivahti.

Nuorille löytyy myös omia sarjoja, joissa pääsee pelaamaan jalkapalloa hyvässä hengessä. Kaikkien kyvyt eivät riitä pelaamaan edustusjoukkueissa, mutta jalkapallo saattaa olla silti lähellä sydäntä. Kiinnostuksesta ei tarvitse luopua kokonaan, vaan juuri harrastesarjat voivat olla oiva vaihtoehto. Katso siis internetistä mistä oman alueesi harrastesarjat löytyvät, pelit voidaan saada pystyyn jo tänään.