Jalkapallon säännöt

Kun pelataan jalkapalloa, ja erityisesti amatöörijalkapalloa, on tärkeää tietää pelin säännöt. Tällöin varmistetaan kaikille turvalliset ja mukavat pelit. Kukaan ei varmasti halua myöskään loukata itseään, koska se voi pahimmassa tapauksessa johtaa sairaslomalle omasta päivätyöstä tai opiskeluista. Amatöörijalkapallon tarkoitus on ennenkaikkea pitää hauskaa, ja ylläpitää pelaajien kuntoa ja taitotasoa yllä.

Mitkä sitten ovat pelin tärkeimmät säännöt? Lue tästä artikkelista keskeisimmät säännöt, joilla jalkapalloa pelataan ympäri maailmaa.

Säännöt

Jalkapalloa pelataan suurella kentällä, joka on yleensä nurmikenttä. Ammattilaiset pelaavat isommilla stadioneilla, johon mahtuu paljon katsojia seuraamaan peliä. Amatööripelejä taas järjestetään yleisimmin ulkoilmakentillä, esimerkiksi koulujen urheilukentillä. Kentän pituus on yleensä 90 – 120 metriä ja leveys 64 – 75 metriä. Kentän koko voi hieman vaihdella, koska esimerkiksi juuri koulujen kentät ovat hieman erikokoisia.

Yhdellä joukkueella on kentällä kerrallaan 11 pelaajaa, joista 1 on maalivahti. Joissain amatöörisarjoissa voidaan myös pelata 7 vastaan 7 peliä. Tämä on suosittu pelitapa sekajoukkueissa, joissa on pelaajina sekä miehiä että naisia, ja pelialue on tällöin myös yleensä pienempi.

Pelissä on tarkoitus pelata pallo vastustajan maaliin, ja vastustaja taas luonnollisesti yrittää estää tämän. Pelin nimen mukaisesti palloa saa pelata jaloilla. Lisäksi palloa voi puskea päällä pallon pomppiessa ilmassa. Käsillä pelaaminen on kielletty, ja siitä onkin seurauksena yleensä vapaapotku.

Jalkapallon paitsio on säännnöiltään hieman monimutkainen, ja siksipä jotkut amatöörisarjat pelataan kokonaan ilman paitsiota. Ammattilaispeleissä paitsio syntyy, kun hyökkäävän joukkueen pelaaja on lähempänä vastustajan maalia, kuin vastustajan alin pelaaja. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan hän voi hetkellisesti olla lähimpänä maalia, mutta paitsio syntyy vasta silloin jos hänelle syötetään pallo.

Pelialueella ei ole laitoja, kuten vaikkapa jääkiekossa. Pallon pomppiessa ulos kentältä, seuraa sivurajaheitto sille joukkueelle, jonka vastustaja pelasi pallon ulos. Sama pätee, jos pallo pelataan ulos kentän päädystä. Tällöin jatketaan maalipotkulla, jos hyökkäävä joukkue pelasi pallon ulos. Jos taas puolustava joukkue pelaa pallon päätyrajan yli, seuraa vastustajalle kulmapotku. Riippuen siitä kuinka tosissaan amatöörisarjaa pelataan, voidaan näitä sääntöjä hieman soveltaa, esimerkiksi pelaajien taitotason mukaan.